Mini Erdély Park

A székelyföldi turizmus fellendítése érdekében a Szejkefürdőn már elkezdtük a Mini Erdély Park kialakítását, amelyben több mint hatvan erdélyi történelmi épület és középkori vár makettjét láthatják az érdeklődők. Az élményparkban gyermek és felnőtt tartalmasan töltheti majd el a napot, egyéb érdekességek mellett körutazást tehet a Mini székely gőzösön.

Információ:
A parkot a Székelyudvarhelyhez tartozó Szejkefürdőn találjátok.

Nyitvatartás:

A Mini Erdély Park  2021  Január  10-ig, 10.00-től 17.00 óráig látogatható.

Sok szeretettel várjuk a Székelyudvarhely melletti Szejkefürdőre!

Belépő felnőtteknek 10 lej, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 5 lej, 3 év alatti gyerekeknek pedig ingyenes

 A belépés egyszerre korlátozott számban, az egészségügyi előírásokat betartva zajlik.

Székelytámadt vár, Székelyudvarhely

A Székelytámadt vár Székelyudvarhely jelentős építészeti emléke. A feltevések szerint már a római hódítás idején állt itt egy castrum, majd egy Árpád-kori vár. A tatárjárás előtt már létesült a vár helyén egy szerzetesi templom és kolostor, amelyben szerzetesek éltek a 16. századig. János Zsigmond fejedelem űzette el őket, amikor a vár épült az 1562-es székely felkelés lázadóinak megfékezésére (innen a Székelytámadt vár név). A székelyek 1599-ben lerombolták, majd 1600-ban elkezdték visszaépítését. 1706-ban a visszavonuló kurucok pusztították, ettől kezdve Csonkavár a neve. 1852-ben, romos állapotban vette meg Székelyudvarhely elöljárósága. 1893-ban épült az állami főreáliskola (ma Eötvös József Szakközépiskola) is. Az erődöt 1955-ben műemlékké nyilvánították.

 

(http://udvarhelyszek.eloerdely.ro/epitett-orokseg/var/szekely-tamadt-var)

 

Berethalom szász vártemploma (románul Biertan, németül Birthälm)

Erdély egyik legszebb erődtemploma, 1993 óta a Világörökség része. A templom 1282-ben már létezett, és 1486-ban már erődített volt, mert Mátyás király a lakók harmadát felmentette a hadba vonulás alól, hogy a várat őrizzék. A 19. századig evangélikus püspöki székhely volt. Szárnyasoltára a legnagyobb Erdélyben, 16. századi, tizenöt záras sekrestyeajtaja pedig aranyérmet nyert az 1900-as párizsi világkiállításon.

A közösség a várba zárta a válást fontolgató házaspárokat, akiknek két hetet kellett eltölteniük egy ágyban, egy asztal mellett, egy étkészlettel. Négyszáz év alatt egyetlen pár akadt, amely e két hét után is szétvált. A várat 1991-ben Europa Nostra-díjjal is elismerték. Az erdélyi szászok itt tartják éves találkozójukat.

 

(http://kirandulastippek.hu/szaszfold/berethalom-erodtemplom)

Déva vára

A dévai Várhegyen már az ókori rómaiak idejében is emelkedett erődítmény. A tatárjárás után újjáépítették, 1264-től említik. A vár három különböző korból származó védőfalai egy spirális rendszert alkotnak. Bevehetetlen erődnek tartották. 1579-ben itt raboskodott és hunyt el Dávid Ferenc, az erdélyi Református Egyház és az Unitárius Egyház alapítója. Szintén itt tartották fogva Dobó Istvánt, az egri hőst. A Rákóczi-féle szabadságharc után elárverezték, és csak a 19. század elején restaurálták. 1849-ben itt tette le a fegyvert Bem apó forradalmi serege. 1896-ban a vár a Hunyad Megyei Történelmi, Régészeti és Természettudományi Társulat tulajdonába került, restaurálták, és 2016 óta újra látogatható. Déva váránál játszódik a Kőmíves Kelemenné című népballada.

 

(http://lexikon.adatbank.transindex.ro/muemlek.php?id=369)

Törcsvári vár (Törcsvár (HU) – Bran (RO) )

Drakula gróf (Vlad Țepeș) egyik kastélyának tartják, de nem bizonyított, hogy a fejedelem valaha is itt élt volna. A vár 1377-ben épült, ellenőrzési és a havasalföldi román vajdák ellen védelmi céllal. Alacsony bejáratú, ablaktalan börtöne megdöbbentő.

A magyar király a 15. században Brassónak adta zálogba, azzal a kikötéssel, hogy a várnagy mindig magyar legyen. 1660-ban II. Rákóczi György székely katonái is elfoglalták. A brassói szászok 1916-ban visszaajándékozták IV. Károly királynak. 1931-ben a Habsburg családé, majd a román államé lett, állapota leromlott. Restaurálása 1987-ben kezdődött, ma múzeumként működik.

 

(http://www.erdelyivarak.hu/magyar/oldalak/torcsvar_bran_drakula/)

Fogarasi vár (Făgăraș (RO) )

Fogaras várát sokszor ostromolták, de fegyveres erővel sosem sikerült elfoglalni. Ehelyett adták-vették, jutalmul adományozták a nemeseknek. Helyén már a tatárjárás előtt is állt egy palánkvár. A kővár építése a 14. században kezdődött, az uradalom a történelmi források szerint 1455-ben Hunyadi Jánosé volt, és Vlad Țepeș kétszer is megostromolta. Mátyás király 1464-ben elajándékozta egy nemesnek, de 1467-ben meggondolta magát, és visszavette, hogy szükség esetén a havasalföldi vagy moldvai vajdának adhassa. 1715-től 1960-ig börtönként használták. 1721-ben Fogarast nevezték ki a román görögkatolikus püspökség székhelyének, és a püspök rezidenciáját a várban rendezték be. 1970-ben restaurálták.

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön minden újdonságról!