Orbán Balázs Látogatóközpont

Információ:

Figyelem az Orbán Balázs Látogatóközpont jelenleg zárva tart a koronavírus járványügyi helyzet miatt!

A Látogatóközpontot a Székelyudvarhelyhez tartozó Szejkefürdőn találjátok.

Nyitvatartás: minden nap 10:00 - 18:00 óra között.

Belépő felnőtteknek 10 lej, gyerekeknek és nyugdíjasoknak 5 lej, 3 év alatti gyerekeknek pedig ingyenes.  Azok, akik felmutatnak egy Székelyudvarhely környékén lévő étterem vagy szálláshely által kibocsátott számlát, augusztus 15-éig ingyenesen látogathatják meg a Mini Erdély Parkot.

 A belépés egyszerre korlátozott számban, az egészségügyi előírásokat betartva zajlik.

 

 

„A nemzetek életképességét és hatalmát ma már nem annyira a nyers erő, nem is kizáróan a hősiesség, hanem a népek míveltségi fokozata s szellemi fejlettsége szabja meg.” 

-Orbán Balázs

Az Orbán Balázs Látogatóközpont a Szejkefürdőn, Székelyudvarhely északnyugati határában, a nagy előd sírjának közelében található. A központban létrehozott, állandó kiállítás célja méltó emléket állítani „a legnagyobb székelynek”. 
A kiállítótermeket végig járva megismerjük Orbán Balázs életét, munkásságát és hagyatékát. Az életutat követve, a látogató megszemlélheti a korabeli használati tárgyakat, az akkori fényképezési eszközöket, betekintést nyer az egykori fotótechnikába. Ráadásul – a modern technikának köszönhetően –, megjelenik előtte maga „a legnagyobb székely is”. 


A Látogatóközpont termeiben, tematikus tagolásban követhető Orbán Balázs életútja és munkássága. 
Az első teremben az életrajzzal és az Orbán család történetével ismerkedhetünk meg, tanulmányozhatjuk a családfát.  Érdekességként vicces anekdoták, pikáns történetek tükrében is felvillan előttünk a nagy előd. Ráadásként, még a korabeli újságokban, gúnylapokban megjelent karikatúrák között is lapozhatunk az érintőképernyőn.

A második terem Orbán Balázs politikai pályájának alakulásába nyújt betekintést. Mivel az akkori politikai életben jelentős szerepet töltött be, az ő szemszögéből ismerkedhetünk korának politikai viszonyaival. Ebben segít bennünket a számos, országgyűlési beszéd közötti, hagyományos tallózás lehetősége mellett a modern technika. Egy háromdimenziós hologram és animáció alkalmazásával magának, Orbán Balázsnak az előadásában hallgathatjuk meg egyik beszédét. 
Orbán Balázs politikai pályájához is kötődik nem mindennapi adat: életében két alkalommal is párbajoznia kellett. Ez a tény bizonyság arra is, hogy mennyire fontosnak tartotta a politizálást és a székelység méltó érdekképviseletét. 

A harmadik teremben Orbán Balázs sokoldalú tevékenységének újabb területét ismerhetjük meg. Ezúttal a keleti utazó és a Székelyföld leírója életének eseményeit idézhetjük fel. A kalandos családtörténet, a Boszporusz partján töltött idő eseményei mellett azt is megtudjuk, miként próbálta a család visszaszerezni nagyanyai örökségét. Konstantinápolyból indult el a fiatal Orbán Balázs – gyermekkori álmát követve – bejárni az ókori világ fontosabb helyszíneit. Ez az utazás ihlette a Székelyföld bebarangolására, aminek eredményeként született meg legnagyobb műve, a Székelyföld leírása. A terem egyik fő látványossága – az egyiptomi piramis és más tárgyak mellett – egy korabeli fényképezőgép. Ahhoz hasonlót használt utazásai során maga a fotográfus is. A réginek a mai technológiákkal való ötvözése egyedi élményt nyújt a látogatók számára.   

Ugyanebben a teremben látható Orbán Balázs élethű bábuja. A kiállított tárgyat a Legendárium Animációs Stúdió által tervezett, háromdimenziós modell alapján magyarországi filmesek készítették megszólalásig élethűre. 
A negyedik teremben Orbán Balázs fotográfusi tevékenységéről tájékozódhatunk. Megtudjuk, hogy a Jersey szigetén töltött száműzetése során miként tanulta meg a fotózás akkori technikáit Victor Hugótól és annak két fiától. Ugyanakkor megismerhetjük a korabeli előhívó kamrát és magát, az akkori fényképelőhívó eljárást is. 

„Nekünk pedig fel kell vennünk az általa letett kalapácsot, mert sok az elvégezni való munka még!”
Bányai János

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön minden újdonságról!